Днес, 22 ноември 2022 г., , с което обяви за противоконституционно

...
Днес, 22 ноември 2022 г., , с което обяви за противоконституционно
Коментари Харесай

КС: Решението на НС АПИ да плати само 50% от парите за ремонт на пътища е противоконституционно

Днес, 22 ноември 2022 година, , с което разгласи за противоконституционно Решение на Народното събрание за предприемане на дейности от Агенция " Пътна инфраструктура ” за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа (прието на 20. 4. 2022 година, обнародван Дъждовни води, бр. 32 от 26. 4. 2022 г.).

На съвещанието участваха всички 10 конституционни съдии. Решението е признато с единогласие, оповестиха от съда.

Припомняме, че при започване на май Конституционният съд бе сезиран от 59 народни представители от 47-то Народно заседание за определяне на противоконституционност на решение на Народното събрание от 20 април 2022 година, с което Народно събрание позволи на АПИ да изплати единствено 50% от сумите по подписани контракти за ремонт на пътищата.

Според депутатите от ГЕРБ то е противоконституционно. " С това решение на процедура изпълнителната власт сне от себе си пълномощията да ръководи пътищата и ги делегира на Народното събрание, което опонира на чл.4 от Конституцията. Това е правилото на правовата страна. Както Министерският съвет няма право да приема закони, по този начин и Народно събрание няма право да преглежда контракти, да приключва контракти, да се произнася въобще по контракти. Това е безусловно противоконституционно ", изясни тогава депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР